Elektrofiziológiai laboratórium

Rendszer neve: Elektrofiziológiai mérőállomások

Műszer fizikai helye: Élettudományi Központ (II. em; 3. szárny); 2.040 Műszerszoba

Szervezeti Egység: Damjanovich Sándor Sejtanalitikai Szolgáltató Labor, DE ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet

Szolgáltató Labor Honlap: biophys.med.unideb.hu/dszl    E-mail:  

Műszerfelelős: Dr. Mocsár Gábor  (Mellék: 66566, E-mail )

Hozzáférés feltételei: A készülék használata a műszerfelelőssel történő egyeztetést követően lehetséges. A műszert csak a hozzá kapcsolódó specifikus oktatáson való részvételt követően engedélyezett használni.

Szolgáltatások árát tartalmazó honlap: link

Online műszerfoglalás: link

Rendszer rövid ismertetése:

Az elektrofiziológiai laboratóriumban négy elektrofiziológiai mérőállomás található. Mindegyik mérőállomás alkalmas sejtszintű elektrofiziológiai, ún. patch-clamp mérések kivitelezésére. A módszerrel a sejtmembránon ill. annak egy kis részén átfolyó áramok ill. a sejtek membránpotenciálja tanulmányozható, de a mérőállomások alkalmasak egyetlen ioncsatornán átfolyó ionáram (~1-2×10-12 Amper) mérésére is. Mindegyik mérőállomás egy rezgésmentes asztalon lévő invert mikroszkópból (Nikon, Leitz), mikromanipulátorból (Eppendorf, Burleigh), elektronikus mikroelektróda erősítőből (Axopatch 200A, Multiclamp 700B) és adatgyűjtő eszközzel (Axon Digidata 1200 és 1322A analóg-digitális jelátalakítóval) összekapcsolt személyi számítógépből áll. A mikroszkópok közül három fluoreszcens mikroszkóp. A mérőállomások egyike PTI DeltaScan mikroszkópos fluoriméterrel kombinált, mely lehetőséget biztosít egyedi sejtek intracelluláris Ca2+ koncentrációának vizsgálatára Ca2+ érzékeny fluoreszcens festékeket alkalmazva (pl. Fura2), ill. a Ca2+ koncentrációváltozások és az elektrofiziológiai paraméterek egyidejű jellemzésére.

 


 

Frissítés dátuma: 2020.06.03.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.