A magreceptorok (NR) versengenek az RXR-rel történő heterodimerizációért

2020, október 29 - 11:45
A magreceptorok (NR) versengenek az RXR-rel történő heterodimerizációért

Lina Fadel, Vámosi György és kollaborációs partnereik Nagy László debreceni valamint Tóth Katalin németországi csoportjából kimutatták, hogy a magreceptorok (NR), pl. a D vitamin receptor (VDR) vagy a retinsav receptor (RAR), melyek a retinoid X receptor (RXR) közös heterodimerizációs partnerei, versengenek az RXR-rel történő heterodimerizációért. A kompetíciót két mechanizmus irányítja; i, ligandkezelés hiányában az RXR és partnerei közötti kötési affinitásokban hierarchia figyelhető meg; ii, ligandkezelés után pedig az RXR hajlamosabb a ligandot kötő partnerhez kapcsolódni.
Ezek az eredmények segíthetnek megmagyarázni a magrecetor ligandok terápiás alkalmazásakor fellépő mellékhatásokat, melyek a gyógyszer-NR kölcsönhatás magas specifitása ellenére is jelentkezhetnek. Ilyen mellékhatások pl. a D-vitamin-hiány tünetei olyan betegeknél, akik szisztémás A-vitamin kezelést kapnak: angolkór gyermekeknél, csípőtáji törések időseknél és alacsony szérum kalciumszint. Az eredmények segíthetnek új kezelési stratégiák megtervezésében, amelyek az FDA által már jóváhagyott gyógyszereket megfelelő kombinációban alkalmazzák. A cikket a Journal of Biological Chemistry folyóiratban tették közzé: doi: 10.1074 / jbc.RA119.011614 (IF: 4.238).

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.